Kära medlem 2017

i mars 2017

Styrelsen ber att få skicka en hälsning till er alla och tacka för er trofasthet i att stötta Linmuseets verksamhet.

Som ni kan se under Aktiviteter kommer det att hända väldigt mycket under det här året.

Förra sommaren hade vi c:a 1000 besökande och hoppas förstås på ännu fler i år! Ekonomin är god så vi kommer att köpa in mer varor till försäljning. Fikarummet har fått väggfasta bänkar tack vare Leif Carlsson i Bottna och den nya inredningen i Museet fungerar väldigt bra.

Det kom ett brev som vi så gärna vill dela med oss till alla och därför citerar här!

Den 19 december 2016 Neu-Eichenberg Tyskland: Hej! Under vår semester vid västkusten i somras har vi besökt ert Linmuseum i Kville. Vi fick uppleva en väldigt engagerad visning och var helt fascinerade av hur en knippa lin blev till en tuss blont hår. Vi fick också lära oss att linproduktionen i sig själv har redan en väldigt ekologisk karaktär och är bättre än bomullsproduktionen när man tänker på vatten och kemikalier. Min fru Dorit är född på en gammal bondgård i Lineburger Heide och jag själv på en liten bondgård vid kanten av fjälley, kallat Harz. För våra far- resp. morföräldragenerationer var det helt vanligt att växa upp med linnetyg. I synnerhet på gården där min Frau äe född fick bruden stora mängder lin i rullar som utstyrsel. Därför använder vi fortfarande dagligen linnetyg i sängkläder och handdukar. Speciellet sängkläderna känns härlig svalt och varma sommarnätter.

Men en grej var helt nytt för oss. Vi köpte en blågrön stickad disktrasa. Först tyckte jag att det var väldigt dyrt med nästan 100 kronor i jämförelse med en vanlig disktrasa. Men det var det bästa semesterminnet vi fick. Trasan anpassar sig utmärkt till alla utformningar även in i smalaste fördjupningar i disken. Samtidigt som den är mjuk att anpassa sig är garnet hårt för att lösa även fast sittande smuts. När man dammar av bordet sitter brödsmulorna fast och de spolas lätt bort pga de stora maskorna. Hittills har vi använt trasan i flera månader utan att tvätta den och den luktar inte, precis som de snälla damerna sa vid visningen! 

Vi skulle vilja tacka hemskt mycket för en så underbar upplevelse och vi kan verkligen rekommendera till varje besökare: Köp en disktrasa!

Till slut vill vi önska er alla en God Jul och ett framgångsrikt Gott Nytt År

Med Vänliga hälsningar Thomas och Dorit